Overgangsklachten vrouw

overgangsklachten-vrouw
 
Overgangsklachten vrouw

Hoe ontstaan overgangsklachten?
Overgangsklachten krijg je doordat je hormonen veranderen rond de leeftijd van 45-55 jaar (eerder kan ook). De eitjes in je eiererstokken raken namelijk op. Oestrogeen en progesteron wordt daarom minder aangemaakt en tegelijkertijd stijgt het FSH (follikelstimulerend hormoon). Die hormoonverschuiving heeft uiteraard invloed op je lijf.

Wat zijn de symptomen van overgangsklachten?
Je zal merken dat op een gegeven moment de menstruatie minder frequent wordt of juist heftiger en langer duurt. Meestal is dat het begin van de overgang. Verder kan je prikkelbaarder worden, bozig en merken dat je meer vermoeid bent. Al dan niet krijg je opvliegers, vaak bij emoties, warmte of bij inspanning. ‘s Nachts transpireren kan ook voorkomen waardoor je minder goed slaapt. Dan zet de circel in van opvliegers, slecht slapen waardoor moeheid en irritatie.

Andere symptomen: pijn bij het vrijen, minder zin in sex, vaak plassen, pijn in je gewrichten, meer haargroei in het gezicht. Merk je deze klachten op en heb je de leeftijd er nog niet voor kan er een (zelf) test afgenomen worden door de huisarts.

Adviezen bij de meest bekende overgangsklachten
Iedere vrouw ‘moet’ helaas een aantal jaren met overgansgsklachten omgaan. Ik kan je alvast wat praktische tips geven. Bijvoorbeeld bij opvliegers om je niet te warm te kleden en kleding in laagjes aan te trekken. Een luchtig dekbed met een deken erover bij nachtelijke transpireren. En het gebruiken van een waaier of ventilator. Een inlegkruisje indoen bij urineverlies en regelmatig naar het toilet gaan. Geen alcohol drinken en overmatige stress vermijden. Een glijmiddel gebruiken als je vagina gevoelig is bij het vrijen. Uiteraard kan je hormonale therapie van je huisarts krijgen, alleen geeft dat meer risico op borstkanker en hart & vaatziekten.

Waarom natuurlijke therapie zoals acupunctuur & homeopathie?
Om je zo goed mogelijk te blijven voelen in de overgangsperiode is professionele begeleiding een slimme keuze. Het is helemaal niet zo dat je moet afwachten tot het over gaat. Je kan de verschijnselen die je in je lijf opmerkt om te beginnen eens goed van je af praten. De overgang mag dan wel een normaal & natuurlijk proces zijn, gemakkelijk is anders. De klachten worden telkens stukje bij beetje onder de loep genomen en aangepakt. Dat verhoogd je welbevinden en kan de periode zeker prettiger maken. Zowel homeopathie als acupunctuur kunnen je klachten verlichten.